Kruiden zonder zout voor gehaktballen
Verstegen kruiden zonder zout
Verstegen, dit is een bekende specerijen producent die verschillende kruidenmixen op de markt brengt, ook hebben zij een assortiment van kruiden zonder zout. In dit kruidenmengsel voor gehakt is geen zout toegevoegd. Meestal als het natrium wordt weggelaten is het kalium verhoogd in de producten, maar dat is bij dit natriumarme product, mix voor gehakt, niet van toepassing.
Kruiden als smaakmaker
Persoonlijk kook ik weinig met kruiden, waarom? Gewoon omdat veel ingrediënten van zichzelf al een heerlijke smaak hebben en veel kruiden en specerijen de echte smaak van het ingrediënt verbloemen. Dus ik ga meestal voor vele pure recepten, wil niet zeggen dat mijn keukenkastje niet vol staat met allerlei gedroogde kruiden en specerijen. Want als je veel Aziatisch eet merk je dat je ook veel kruiden en specerijen gaat gebruiken. En natuurlijk hoort bij de bloemkool nootmuskaat en bij de pannenkoek kaneel. Een stoofschotel zonder laurier kan ook niet en bij heel veel Italiaanse gerechten hoort ook marjolein, tijm en oregano. Okay, nu ik er zo over nadenk gebruik ik toch wel kruiden en specerijen bij veel verschillende gerechten. Maar gelukkig koop je deze vaak eenmalig en doe je er jaren mee. Dus een goed gevuld keukenkastje met kruiden en specerijen is wel erg makkelijk bij het koken.
Natriumarme kruiden
Ik had het over Verstegen, de natriumarme kruiden, ook hebben ze natriumarme mix voor gehakt. Dat is een mooie uitvinding want gehaktbal zonder kruiden, dat kan je beter geen gehaktbal eten. Ik heb verschillende recepten voor gehaktballen, de een wat zoeter dan de andere ter compensatie van het gemis van zout. Maar als je met deze natriumarme kruidenmix gehaktballetjes draait, dan mis je het zout niet zo erg.
Verstegen heeft op de achterkant een recept geschreven, waar ik een kleine aanvulling op heb om de balletjes nog smakelijker te maken.
Nog meer kruiden zonder zout voor o.a. gehaktballen? Klik hier
Gehaktballen zonder zout
Ingrediënten
1 eetlepel natriumarme kruidenmix voor gehakt
500 g gehakt (kan zowel half-om-half als rundergehakt zijn, net wat je lekker vindt)
2 eetlepels verkruimeld beschuit of natriumarme paneermeel
1 ei
1 ui, gesnipperd
Bereidingswijze
Alle bovenstaande ingrediënten zijn echt nodig om tot een lekker en stevig Oerhollands balletje te komen. Maar wat de balletjes nóg lekkerder maakt is een uitje.
Snijd 1 ui of twee kleine sjalotjes heel fijn en bak ze even in een klein beetje boter of olie in de pan. Voeg de gebakken uitjes toe aan het gehakt met de kruidenmix, beschuit en het eitje tot mooie balletjes (zo groot als je zelf wilt). Bak de balletjes even in een koekenpan aan 5 minuten zodat ze aan alle kanten goudbruin zijn. Leg alle balletjes in een ovenschaal en zet de schaal 15-20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
Op deze manier hoef je niet bij de pan te blijven en kan je de rest van het avondeten maken zonder op de balletjes te letten en is alles gelijk klaar, smakelijk!
Succes met koken, als je met liefde kookt smaakt alles lekker! ♥
4 reacties
[…] Kijk hier voor het recept van natriumarme gehaktballen met paneermeel. […]
[…] Al zin in een gehaktbal? Klik hier voor het recept! […]
[…] Klik hiervoor het recept van de gehaktballen […]
[…] een potje natriumarme mosterd? Natriumarme mosterd is natuurlijk erg lekker bij een blokje kaas, een gehaktbal met minder zout of een natriumarm mosterdsoepje bij een […]