Maandag, een nieuwe week zoutarm koken
Zoutarm koken
Maandag, het is weer een begin van een nieuwe week met zoutarme recepten, natriumarm koken.
Ja, want je weet, het ís goed voor je om met minder zout te koken, ook is het misschien niet eens voor jezelf, maar voor je dierbare, je kind, je partner of misschien wel een ouder waarvoor je kookt. Jij bent belangrijk (maar dat wist je al) om te zorgen dat er minder zout in het eten zit wat je klaarmaakt. Ondanks dat het voor een ander is, het is (ik zal het nogmaals herhalen) goed voor iedereen om minder zout te eten.
We krijgen ongemerkt al veel zout binnen, zonder dat we het eigenlijk door hebben. Dus koken met minder zout is goed, goed voor jou én voor degene waarvoor je kookt.
Zoals je ook weet is het niet altijd makkelijk, dat weet ik, maar als je weet hoe goed het is maakt het makkelijker. Om toch het altijd maar vol te houden geef ik je wat tips zodat het steeds makkelijker wordt.
Maak meer tegelijk zoutarme maaltijden
Indien je gaat koken, verdubbel de ingrediënten en eet twee keer in de week hetzelfde. Dat deden we vroeger thuis ook veel, soms waren het kliekjes, maar soms ook dezelfde maaltijd twee keer. Als je een lekker gerecht hebt, wil je het best twee keer in de week eten.
Of maak een mooie stamppot en schil wat extra aardappels die je later in de week voor een ander gerecht gebruikt. Voor bijvoorbeeld lekker gebakken aardappeltjes met wat boontjes en een kipschnitzel. Zo hoef je maar 1 keer aardappelen te schillen en bespaar je tijd die je kan gebruiken om je kipschnitzel te paneren. Een eitje, wat bloem en paneermeel en je tafelgenoten genieten van deze heerlijke schnitzel. Zoals je weet zit erbij de slager veel zout in de gepaneerde producten en maak je deze het beste zelf.
Leg voorraadje aan
Heb je je (zout arme) producten gevonden waarmee je graag en vaak kookt? Koop dan meteen wat meer van deze producten, zodat je ze altijd in huis hebt. Zo heb je bijvoorbeeld rode kool en worteltjes van Hak zonder zout, deze kan je altijd gebruiken als groenten. Zo heb je snel groenten op tafel. Gebruik je vaak tomatensaus? Kies dan de tomatensaus met het minste zoutpercentage, en koop wat meer, zodat je nooit misgrijpt.
Vries in
Zoals je al veel kan lezen op de site ben ik een grote voorstander van de vriezer. De vriezer is in mijn keuken onmisbaar. Waarom? In de vriezer kun je heel veel producten opbergen. Teveel soep over? In de vriezer, beetje pastasaus over? In de vriezer.
Maar eigenlijk gebruik ik de vriezer als één grote opslag van heerlijk, zelfgemaakte zoutarme en natrium arme maaltijden en maaltijden. Ik plan ook vaak kookmiddagen, dan zorg ik dat ik alles in huis heb wat ik nodig heb en maak van een bepaald gerecht dan verschillendemaaltijden.
Dus bijvoorbeeld als de winter er weer aan komt dan maak ik een hele grote pan chili, waarmee ik heerlijke tortilla’s mee vul. Ik koop dan aluminiumbakken met deksel en vul deze met mijn zelfgemaakte gevulde tortilla´s. Op deze manier kan ik bijna elke week (zo lekker zijn ze!) in de winter dit gerecht eten. Ik maak er dan een frisse salade bij en zo heb ik snel mijn eigen gemaakte zoutarme maaltijd op tafel.
Ga op vaste dagen naar de winkel
Indien je niet zo gek bent op boodschappen doen en ook er niet echt de tijd voor neemt of hebt. Ga dan ook niet elke
dag naar de winkel. Maak in het begin of het eind van de week een lijstje van wat je allemaal wilt eten die week, schrijf alle boodschappen op en ga op vaste dagen naar de winkel met enkel en alleen het boodschappenbriefje in je hand. Niets meer. Zo koop je ook geen dingen die je eigenlijk niet in huis wilt hebben en zo beperk je de tijd die je kwijt bent om naar de winkel te gaan. En kan je weer wat meer tijd thuis brengen, in de keuken of lekker op de bank met een tijdschrift.