Sweet en sour met minder zout
Thaise recepten
Na een overheerlijke vakantie in Thailand, waar je vooral heel lekker en bijzonder kan eten naast de bezichtigingen van alle prachtige tempels, is dit prachtige recept opgepikt. Eten staat hoog in het vaandel in de Thaise cultuur, elke uur van de dag kun je eten en ook nog eens vers en gezond bij de verschillende kraampjes en restaurantjes die je overal ziet.
Het recept is op enkele punten aangepast om het natriumgehalte te verminderen zodat het geschikt is voor NoSalt.nl. Want officieel gaat er in dit gerecht wat meer sojasaus, vissaus en ketchup en oestersaus. Maar omdat dit alles veel zout bevat heb ik alleen een klein beetje sojasaus met minder zout in het recept gehouden, wat het zoutgehalte erg reduceert gezien het originele recept.
Voor dit recept heb je een wok nodig, heb je geen wok? Pak dan een grote koekenpan waarin je alle ingrediënten goed kan roeren. Met een wok kan je makkelijk alle ingrediënten door elkaar wokken door de pan op en neer te schudden. Je kan dit recept prima vegetarisch eten, dus heb ik hieronder het recept ook gemaakt zonder de kip.
Print dit receptVegetarische sweet en sour met minder zout
2 personen
Ingrediënten
2 eetlepels olie (soja olie, palm olie of zonnebloemolie)
2 teentjes knoflook (geperst)
1/2 ui, in halve ringen gesneden
2 tomaten, in partjes gesneden
1/2 komkommer, in partjes gesneden
1/2 courgette in partjes gesneden
1 theelepel natriumarme sojasaus (te koop bij supermarkt)
3 eetlepels water
2 theelepels suiker
1/2 eetlepels tamarinde pasta (te koop bij Toko)
half blikje ananas (227 gram blikje)
2 bosuitjes, gesneden in ringetjes
Zilvervliesrijst voor 2 personen om erbij te serveren.
Bereidingswijze
Voeg de olie in de wok op een laag vuurtje. Als de olie heet is voeg dan de geperste knoflook en de halve uiringen toe. Bak de uien en knoflook 2 minuten op een wat hoger vuurtje. Voeg dan de partjes courgette, komkommer, en tomaat. Voeg de sojasaus, suiker, water en de tamarinde pasta toe. Laat alles op een hoog vuurtje lekker bakken (wokken).
Voeg na 3 minuten de ananas en de bosuitjes toe. Bak de ananas en bosuitjes 30 seconden mee in de wok. Haal de wok van het vuur en serveer met (zilvervlies)rijst.
Tip: Je kan ook geblancheerde peultjes toevoegen aan het gerecht, heb je verse ananas in huis? Heerlijk! Voeg deze dan toe i.p.v. een blikje ananas.
Wil je het gerecht nóg minder zout maken, laat dan de sojasaus weg.
Experimenteer met het gerecht en de groenten, je zult zien, het gaat steeds beter smaken!
Succes met koken, als je met liefde kookt smaakt alles lekker! ♥