Wienerschnitzel zoutarm
Wienerschnitzel zoutarm
Een ouderwetse schnitzel, deze kan je bij de slager of supermarkt natuurlijk makkelijk halen en thuis lekker krokant bakken in wat boter met olie. De Wienerschnitzel komt oorspronkelijk uit de Oostenrijkse keuken en wordt gemaakt van kalfsvlees. In supermarkten wordt de schnitzel helaas vaak gemaakt van ‘rest’ varkensvlees wat aan elkaar wordt geplakt en daarna gepaneerd. Maar al deze schnitzels, te koop in supermarkt en slager, zijn zo wie zo zout, want zout wordt onder andere toegevoegd aan het paneermeel laagje.
Dus wanneer je een lekkere schnitzel wilt eten, koop dan een stukje mals kalfsvlees van de fricandeau en maak hier een platte schnitzel van of koop ongepaneerde schnitzels. Paneer de schnitzel zelf en dan past een gepaneerde schnitzel prima in een natriumarm dieet!
Op de Wienerschnitzel zijn verschillende varianten mogelijk, als er paprikapoeder aan het paneermeel wordt toegevoegd spreek je van een Zigeunerschnitzel of Hongaarse schnitzel.
Indien er ergens op de menukaart Schnitzel Wiener Art staat wordt de schnitzel gemaakt van varkensvlees in plaats van kalfsvlees.
Hieronder vindt je het recept van de Wienerschnitzel zoutarm
Print dit receptWienerschnitzel
2 personen
Ingrediënten
2 kalfsvlees schnitzel
1 ei
4 eetlepels natriumarme paneermeel
2 eetlepels bloem
50 g boter
2 eetlepels olie
2 partjes citroen
Lees hier hoe je natriumarme paneermeel maakt
Werkwijze
Zet vier borden of schalen op een rijtje. Schep op het eerste bord de bloem. Klop in het tweede bord het ei los. Doe in het derde bord de natriumarme paneermeel. Het vierde bord is voor de schnitzels. Haal het vlees om en om door de bloem en schud de overtollige bloem van het vlees. Haal het vlees door het losgeklopte ei. Wentel het vlees om en om in het natriumarme paneermeel. Druk het paneermeel vast met je hand. Schud het overtollige paneermeel af.Laat even 10 minuten ´drogen´.
Verhit de boter en de olie in een grote koekenpan en wacht totdat de boter is uit gebruist. Bak de schnitzels 3-4 minuten op de ene kant, draai de schnitzel en bak de schnitzel nog zo´n 3-4 min op de andere kant totdat de schnitzel gaar is en serveer met een partje citroen.
Tip: Verwerk gepaneerde producten zo spoedig mogelijk na het paneren. Zo voorkom je dat het paneermeel vochtig wordt en daardoor zijn krokante korstje verliest.
Succes met koken, als je met liefde kookt smaakt alles lekker! ♥