Sojasaus Kikkoman minder zout
Sojasaus Kikkoman
Sojasaus van de Kikkoman, eindelijk na vele jaren is de sojasaus met 43% minder zout ook verkrijgbaar in Nederland. Zo’n 10 jaar geleden moest deze nog meegesmokkeld worden uit Canada, vanuit een vakantie. Na destijds vaak navragen in allerlei toko´s en restaurants was helaas de groene Kikkoman hier nog niet te koop. Door de opkomst van Japanse restaurants in Nederland en daarmee ook de groeiende bekendheid van de Japanse keuken is sojasaus een ingeburgerd begrip geworden.
Sojasaus is de Japanse variant van de Indonesische ketjap. Ketjap is wat stroperiger en wat donkerder van kleur. Sojasaus wordt gebruikt in de Japanse keuken waarin sushi en sashimi wordt gedoopt in een beetje sojasaus. Nu is de groene variant ook verkrijgbaar om thuis te gebruiken. Maar ook voor dit product geldt, het is misschien wel 43% minder zout dan de rode variant, maar nog steeds erg zout!
Als je van de Japanse keuken houdt en vaker sushi gaat eten, leng dan de sojasaus aan met wat water. Hij smaakt dan nog steeds prima, maar is minder zout. Dit kan je ook thuis doen met de groene variant, zo krijg je nóg minder zout binnen.
Sojasaus Kikkoman minder zout
Kikkoman heeft zelfs een webpagina van deze groene dop sojasaus, helaas vermelden ze niet op de pagina hoeveel zout erin zit. Maar op het etiket staat dat er 3,62 gram sodium (natrium) op 100 ml in zit. Wat nog steeds erg zout is. Dus gebruik ook deze groene sojasaus met mate! Zoutarme sojasaus bestaat eigenlijk niet.
Sojasaus van Kikkoman moet in de koelkast bewaard worden en je kan deze niet al te lang bewaren omdat hij anders ‘versuikerd’ en de smaak wordt dan beduidend minder.
Dus gooi het dopje niet weg wat erbij zit, maar sluit het flesje hier altijd goed mee af, het verlengt de levensduur van de sojasaus.
Zin in Thais? Hierbij het recept van een overheerlijke Pad Thai met natuurlijk de groene sojasaus.
Succes met koken, als je met liefde kookt smaakt alles lekker! ♥
1 reactie
[…] 1 tl tamarindepasta opgelost in 3 el heet water 1 ½ tl (bruine) suiker 1 tl sojasaus (sojasaus van Kikkoman met de groene dop) 3 el olie 3 teentjes knoflook geperst 2 tl gehakte gedroogde garnalen 1 snufje […]