Tahini
Tahini
Tahini, deze pasta gemaakt van sesamzaad wordt ook wel tahin genoemd. Er zijn vele kleine gerechtjes die tahini als basis hebben. De bekendste gerechten zijn baba ganoush en de hummus, wat ook wel hoemoes wordt genoemd. Baba Ganoush is een prachtig aubergine gerecht en humus heeft naast tahini, kikkererwten als ingrediënten. Knoflook mag in beide niet ontbreken. In het Midden Oosten wordt tahin vaak gebruikt in gerechten, bij ons wordt tahin ook steeds vaker gebruikt, sesamzaad is gezond en daarmee is tahin ook een goede keuze!
Tahin
Van tahin wordt ook tahinsaus gemaakt, je mengt een paar lepels van de tahinipasta met citroensap, een uitgeperst teentje knoflook en je roert er wat gehakte peterselie doorheen. Gezond en ook nog eens heerlijk! In Aziatische landen zoals China waar de hotpot een bekend verschijnsel is, wordt de tahinipasta gebruikt om het vlees en de groente in te dopen. Het smaakt erg lekker!
Broodbeleg
Ook wordt tahini gebruikt als broodbeleg, dat is makkelijk als je minder zout wilt eten, want de tahini in de pot van Cypressa (van de toko) is geen zout toegevoegd, in ieder geval staat het niet vermeld op het etiket. Bij de supermarkten zijn de potten tahini ze ook te koop van verschillende merken, zorg dat je even het etiket checkt voor het zoutgehalte in de tahini. In de biologische winkel is vaak Tahin zonder zout te koop van Demeter of van Lima. Dus bekijk de pot goed voor het zoutgehalte.
Wat is natriumarm?
Natriumarm = 0,12 gram natrium per 100 gram / 120 mg natrium per 100 gram
Zoutarm = 0,3 gram zout per 100 gram / 300 mg zout per 100 gram
Succes met koken, als je met liefde kookt smaakt alles lekker! ♥