Runderreepjes met shii-take en cashewnoten
Runderreepjes met shii-take en cashewnoten
Heerlijk wokgerecht met een rundvlees en groenten. Snijbonen is niet de favoriete groenten van iedereen, maar indien je de snijbonen een kansje geeft in dit gerecht zal je zien verrast te worden door de smaak. Hou je echt niet van snijbonen, vervang deze dan door peultjes of sugar snaps, ook gezond en lekker.
Ook de shii-take zijn te vervangen door kastanje champignons indien je deze liever in het gerecht wilt verwerken of de kastanje champignons beter verkrijgbaar zijn. Het gaat erom dat jij erin doet wat lekker is!
Vijfkruiden poeder is een prachtig kruidenmengsel en komt uit de Chinese keuken. het bevat kaneel, steranijs, szechuanpeper, venkel en kruidnagel. Het bevat de vijf smaakgroepen, zoet, zout, bitter, zuur en umami. Het vijfkruiden poeder is vrij dominant van smaak en je moet er voorzichtig mee omgaan, anders gaat de smaak teveel overheersen. Je kan het vijfkruiden poeder overal kopen, zeker in de toko.
Het is een mooie smaakmaker in vele Aziatische gerechten, en ook nog eens zonder zout, dus prima voor een natriumarm dieet.
Runderreepjes met shii-take en cashewnoten
30 minuten bereidingstijd
4 personen
Ingrediënten
400 g runderreepjes
500 g snijbonen (kan je ook vervangen door peultjes of sugar snaps, wat jij lekker vindt!)
150 g shii-take (kan je ook vervangen door kastanje champignons)
75 g cashewnoten (ongezouten)
3 eetlepels roerbakolie
2 eetlepels droge sherry (of medium)
1 eetlepel natriumarme ketjap
1 theelepel 5 kruidenpoeder
1 eetlepel allesbinder
snufje peper
Bereidingswijze
Snijd de snijbonen in schuine stukjes van 4 cm. Kook ze 5 minuten in water en spoel ze onder koud water af. Snijd de stugge steeltjes van de shii-take en snijd de rest in plakjes. Hak de cashewnoten grof en rooster ze in een droge koekenpan totdat ze gaan geuren.
Verhit de olie in een wok of ruime braadpan en bak de vleesreepjes al omscheppend op een hoog vuur bruin in ± 4-5 minuten. Schep ze uit de pan.
Bak de shii-take 3 minuten in het achtergebleven bakvet en voeg de snijbonen, de sherry, de ketjap, 1 dl heet water, het vijfkruidenpoeder, en peper toe. Breng alles aan de kook. Schep het vlees en de cashewnoten erdoor. Bind het vocht met allesbinder.
Tip: Lekker met witte rijst met gesneden bosuitjes en rode peper.
Dit recept is beschikbaar gesteld door Vlees.nl en is aangepast voor NoSalt.nl.
Succes met koken, als je met liefde kookt smaakt alles lekker! ♥