Gegrilde zeebaars met rode uien marmelade
Gegrilde zeebaars met rode uien marmelade
Zeebaars is een vis die een zachte, zoetige en zilte smaak heeft. Zeebaars is het hele jaar verkrijgbaar en wordt ook het hele jaar gevangen, maar er wordt ook veel kweekvis verkocht in ons land. De zeebaars wordt steeds populairder in ons land, met name door de verkrijgbaarheid en natuurlijk de goede smaak.
Dit recept heeft een verrassing in zich, want je hebt het ietwat pittige van de chili olie met daarnaast het zoete van de rode uien. Heb je geen chili olie in huis gebruik dan olie en voeg daar dan wat gemalen chili pepertjes doorheen. Je kan natuurlijk ook chili olie zelf maken. Deze kan je maken door een pepertje fijn te snijden en toe te voegen aan de olie in een flesje, zo krijg je een heerlijk geurende olie met de smaak van peper. Hoe meer peper hoe sterker de smaak en de geur van de olie.
Heb je geen verse kruiden? Koop dan diepvries kruiden, vaak kun je deze ook vind in het vriesvak van de supermarkt. Gebruik je gedroogde kruiden, gebruik dan heel weinig ervan in dit gerecht en proef eerst. Je kan de kruiden nog altijd later toevoegen.
In het recept gebruiken we een grillpan, heb je deze niet? Geen nood, gebruik dan een goede koekenpan of een vispan als je die hebt. Het gaat erom dat de vis goed is gebakken en in welke pan is minder belangrijk.
Gegrilde zeebaars met rode uien marmelade
Type gerecht: Hoofdgerecht
Bereidingstijd: 20 – 30 min.
Aantal personen: 4 personen
Ingrediënten
4 zeebaarsfilets met huid van 150 g
1 eetlepel chili olie
sap van 1 citroen
zwarte peper, versgemalen
voor de marmelade:
4 rode uien, in stukjes
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel bruine basterdsuiker of honing
mespunt kaneelpoeder
1 eetlepel verse peterselie, gehakt
1 theelepel verse rozemarijn of tijm, gehakt
Bereidingswijze
Bestrijk de zeebaarsfilets met chili olie. Sprenkel er citroensap over en strooi er peper over. Verhit voor de marmelade de olijfolie en fruit de uien tot ze glazig zijn. Doe de suiker erbij en laat die licht karameliseren. Laat de uien op een lage stand 10-15 minuten garen. Schep er daarna kaneelpoeder, peterselie, rozemarijn naar smaak door. Verhit een grillpan en rooster de zeebaarsfilets ca. 3 minuten per kant. Serveer de vis met de uienmarmelade ernaast.
Tip: Lekker met aardappelpuree en peultjes of doperwten.
Tip: Maak zelf chili olie door olijfolie te mengen met wat chilipoeder of enkele druppels tabasco.
Dit recept is beschikbaar gesteld door Visrecepten.nl en is aangepast voor NoSalt.nl.
Succes met koken, als je met liefde kookt smaakt alles lekker! ♥