Scharrelkip uit de oven
Scharrelkip uit de oven
Een Hollandse scharrelkip uit de oven met appelsap en walnoot.
Hollandse scharrelkip
120 minuten
4 personen
1 hele scharrelkip
1 sneetje oud witbrood
1 grote Hollandse appel (Elstar)
12 gepelde en gehalveerde walnoten
1 theelepel kaneelpoeder
peper uit de molen
kipkruiden zonder zout
1 dl appelsap
5 klontjes (ongezouten) roomboter
2 dl koffieroom
grote ovenschaal, oven op 180° C(heteluchtoven) of 200° C (gas/elektra), prikkers of keukentouw, wildschaar of scherp mes
Verwarm de oven voor op 180° C(heteluchtoven) of 200° C (gas/elektra)
Maak een vulling door het brood te weken in water en uit te knijpen. Meng dit met de appel, de noten, de kaneel en peper. Neem de kip uit de koelkast en vul die met het appelmengsel. Steek eventueel de buikholte dicht met prikkers of gebruik keukendraad. Bestrooi de buitenkant met de kipkruiden.
Schenk het sap in een ovenschaal, voeg de boter toe en leg hierop de kip. Zet de schaal in de oven, keer nu en dan de kip en bedruip met het braadvocht.
Voeg na 20 minuten de room toe en laat de kip in ca. 90 minuten garen. Roer de aanbaksels aan het einde van de bereiding los en neem de kip uit de oven. Gebruik een wildschaar of scherp mes om de kip in vieren te delen. Leg de kip nog even terug in de saus in de nog warme oven.
Dit recept is beschikbaar gesteld door Kiprecepten.nl en is aangepast voor NoSalt.nl.
Succes met koken, als je met liefde kookt smaakt alles lekker! ♥