Speculaas koekjes
Speculaas koekjes eten we natuurlijk niet alleen met Sinterklaas, daar zijn ze véél te lekker voor.
Daarom dit recept voor speculaas koekjes die je altijd kan bakken en zonder zout, want dat is natuurlijk de uitdaging, koekjes bakken zonder zout, die nog steeds heerlijk smaken. Hieronder het recept, laat je niet afschrikken door dubbelkoolzure soda, deze kan je bij alle toko’s kopen. Vaak verkopen ze in de toko’s dit merk zoals hiernaast staat afgebeeld.
Zeeuwse bloem kan je bij alle bakkers kopen, daar bakt namelijk elke bakker koekjes van.
Speculaas koekjes
115 g ongezouten boter, in kleine stukjes
180 g witte basterdsuiker
2 eetlepels karnemelk
5 g dubbelkoolzure soda
200 g patent bloem, gezeefd
50 g Zeeuwse bloem, gezeefd
1 eetlepel speculaaskruiden
Bereidingswijze
Meng de boter met de basterdsuiker in een beslagkom. Voeg de karnemelk toe. Zeef de dubbelkoolzure soda met de bloem plus de speculaaskruiden in een kom en voeg dit mengsel toe aan het botermengsel. Kneed het deeg snel met een koele hand tot een samenhangende bal.
Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg 24 uur in de koelkast rusten zodat alle kruiden en smaakstoffen zich goed kunnen vermengen.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Bestuif het werkblad met een beetje bloem en rol het deeg uit tot een dunne lap van ongeveer 4 mm en steek er met een uitsteekvormpje figuurtjes uit. Leg de koekjes naast elkaar op een bakplaat. Vorm van de deegresten een bal, rol deze uit tot een lap en steek er op dezelfde manier koekjes uit. Ga zo door tot al het deeg is gebruikt.
Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en bak de koekjes bruin en gaar in 10- 11 minuten.
Tip: dubbelkoolzure soda is de koop in de toko en de Zeeuwse bloem bij de bakker.
Succes met koken, als je met liefde kookt smaakt alles lekker! ♥