Aspergerisotto met muntpesto
Risotto een mooi Italiaans gerecht met een Hollands tintje door de overheerlijke botermalse asperges. Muntpeso heb je zo gemaakt, gebruik in plaats van basilicum munt. Geeft een hele andere dimensie aan het gerecht, dus proef deze risotto eens.
Aspergerisotto met muntpesto
4 personen
< 45 minuten
Vegetarisch hoofdgerecht
Ingrediënten
300 g witte asperges, geschild
300 g groene asperges
1 bosje verse munt (20 g), alleen de blaadjes
1 teentje knoflook
1 eetlepel pijnboompitten
50 ml olijfolie extra vierge
50 g Emmentaler kaas, geraspt
2 eetlepels olijfolie, om te bakken
1 sjalotje, fijngesnipperd
300 g risotto
150 ml droge witte wijn
1 liter aspergekookvocht of natriumarme groentebouillon
125 ml crème fraîche
Nodig
staafmixer
Bereiding
Snijd van beide asperges een plakje van de onderzijde en snijd ze in stukjes van 3 cm. Kook de asperges in een bodem water in 15 min. beetgaar. Maak intussen de muntpesto: pureer met de staafmixer de munt met de knoflook, de pijnboompitten en de olijfolie. Meng 2-3 el kaas en peper naar smaak door de pesto.
Verhit in een hapjespan de olijfolie. Fruit de sjalot. Schep de risotto erdoor en bak tot de korrels glanzen en glazig zijn. Schenk er de wijn bij. Laat de rijst op laag vuur de wijn opnemen. Voeg de bouillon in 3 porties toe en kook de risotto in 15-20 min. zachtjes gaar. Roer regelmatig.
Neem de pan van het vuur. Schep er de aspergestukjes, de crème fraîche en de rest van de kaas door. Breng op smaak met peper. Schep de risotto in 4 diepe borden. Schep er een lepel muntpesto op en rasp er nog een beetje extra kaas over.
Serveertip: serveer de risotto als vegetarisch hoofdgerecht of geef er gebakken langoustines bij. Lamsbiefstuk, kalfsschnitzeltjes en varkenshaas combineren eveneens perfect.
Variatietip: vervang de munt ook eens door rucola of kervel.
Dit recept is beschikbaar gesteld door het Nederlands asperge centrum en is aangepast voor NoSalt.nl.
Succes met koken, als je met liefde kookt smaakt alles lekker! ♥