Boek Ongezouten Zuiderhoek
Recensie NoSalt, Ongezouten Zuiderhoek
Het (kook)boek Ongezouten Zuiderhoek is een boek wat de aandacht vraagt (op een goede manier) voor zoutarm koken én eten, wat alleen maar goed is. De aandacht voor (minder) zout in het eten neemt toe, in de media, bij artsen en specialisten en staat op de politieke agenda, maar helaas merken we daar als consument niet zoveel van.
Olga Zuiderhoek, een bekende persoonlijkheid in Nederland heeft een boek uitgebracht samen met (inmiddels gepensioneerde) journaliste Ingrid Harms, voormalig journalist bij Vrij Nederland. Olga beschrijft haar bevindingen en haar kijk op zoutarm koken. In dit boek doet ze een uiteenzetting van hoe ze op de ene op de andere dag zoutarm moet gaan koken. Haar vriend Willem Breuker moet zoutarm eten op doktersadvies.
Speurtocht naar natriumarme producten
Olga beschrijft haar speurtocht in de supermarkt, haar verbazing over de hoeveelheid zout in producten. Het is een weg die iedereen heeft doorgemaakt, maar ook iedereen op zijn eigen manier. In het boek Ongezouten Zuiderhoek staan zeer informatieve interviews met o.a. Willem A. Bax, Internist en nierspecialist en Johannes van Dam, de persoon die veel (ook uit eigen ervaring) weet over zout en zoutarm koken en kleine tips geeft die helpen bij het dagelijks dieet van zoutarm eten.
Verder heeft Olga wat bekende chef koks gevraagd zoutarme recepten te delen. Tot onze verbazing heeft Jonnie Boer een recept met zeezout (!?) voor het marineren van zalm aangedragen. Wat me toch aan het denken zet. Kunnen zelfs tóp Chef koks niets maken wat lekker smaakt zónder zout? Dit gaan we nog eens navragen.
Persoonlijk verhaal
Het boek is een zeer persoonlijk boek, met persoonlijke voorkeuren en smaken. Erg leerzaam om te lezen hoe iemand de verandering doormaakt van zoutrijk naar zoutarm eten. Iedereen geeft zijn eigen invulling aan zoutarm eten (zolang het maar met minder zout wordt bereidt) maar pas op om overal de compensatie voor zout te zoeken met natriumarme zoutvervangers. Want na 3 tot 6 weken past onze smaak zich aan, ook aan minder zout eten.
In het kookboek komen handige recepten aan bod die iedereen wel aanspreken, als het niet de recepten van de topkoks zijn dan zijn het wel de eigen recepten van Olga.
Dit boek is een leuk kookboek voor de thuiskok die recepten zoekt met minder zout!
Succes met koken, als je met liefde kookt smaakt alles lekker! ♥
1 reactie
[…] nemen met Olga Zuiderhoek, kookboekauteur van Ongezouten Zuiderhoek. NoSalt heeft kortgeleden een recensie geschreven over het (kook)boek Ongezouten Zuiderhoek. Nu is Olga aan het woord voor NoSalt naar […]