Etiketten lezen

Etiketten lezen

Als je boodschappen doet, lees dan goed de informatie op het etiket. Zo wordt je bewust van de hoeveelheid zout dat in verschillende producten zit.
Vanaf december 2016 mag alleen nog de hoeveelheid zout op het etiket staan en niet alleen meer de hoeveelheid natrium, dat wil zeggen dat het omrekenen van natrium naar zout niet meer nodig is.

Indien er toch nog alleen het natriumgehalte op verpakking vermeld staat en niet het zout gehalte. Dan moet je het natrium gehalte vermenigvuldigen met 2,5 om tot de hoeveelheid zout te komen. Alles wordt altijd per 100 gram weergegeven.

Dus 0,4 gr natrium is 1 gram zout (0,4 x 2,5 = 1 gram).

Kies het product met het minste zout

Wanneer je etiketten van de producten gaat vergelijken zal je zien dat er grote verschillen zitten in de hoeveelheid zout dat erin zit. Er zitten grote verschillen in de verschillende merken en grote verschillen in variaties van hetzelfde product, zoals ham en kaas bijvoorbeeld. Wanneer je jezelf aanleert om altijd het product met het minste zout te kiezen zal dit al snel veel schelen in je dagelijkse zoutgebruik.

Stelregel voor etiketten lezen

Hieronder een makkelijke stelregel voor hoeveelheid zout in het product:
Lees etiketten als volgt:
1. Alles meer dan 1 gram zout per 100 gram is te zout
2. Alles minder de 0,3 gram zout is een zoutarm product en zoutbewust product

Op deze makkelijke manier sluit je producten uit (alles meer dan 1 gram zout is te zout) en kom je erachter dat ze gewoon niet goed voor je lichaam zijn. En ga dan op zoek naar alternatieven, die minder zout zijn.

Staat er op het etiket ‘zoutloos’, ‘geen zout toegevoegd’ of ‘ongezouten’, ‘bevat alleen natuurlijk zout’, dan is het product geschikt om zoutbewust te eten.

        

Meld je aan voor de nieuwsbrief!



        Waarom?

        Je krijgt in je email box:

            √ Info over zoutarme producten

            √ Zoutarme recepten

            √ Tips en tricks


        Dus schrijf je nu in!