Hollandse kippensoep met knolletjes
Hollandse kippensoep met knolletjes
De échte kippensoep met een verrassende twist van vergeten groenten. Zo lekker is deze zelfgemaakte kippensoep dat je nooit meer anders wil. Deze soep is gevuld met vergeten groeten. Alhoewel ze niet meer zo vergeten zijn als een aantal jaren geleden. Gelukkig gebruiken we steeds meer meiraap en pastinaak) Wortel en knolselderij zijn gelukkig nooit uit onze boodschappenkarretjes verdwenen.
De vermicelli in deze kippensoep doet de soep naar vroeger smaken, toen op zondag de kippensoep stond te trekken op het aanrecht. Vermicelli is nog gewoon te koop in het schap van de supermarkt, wil je een nieuwe twist geven aan de soep. Je kan ook glasnoedels toevoegen aan de soep, zo maak je een zelfgemaakte Hollandse kippensoep met een Aziatisch tintje!
Hollandse kippensoep met knolletjes
1 soepkip (ca. 1200 gram)
2 worteltjes, geschild en in stukjes
1 prei in ringen
4 blaadjes foelie
2 eetlepels selderij groen, gehakt
8 jeneverbessen (gekneusd voor de smaak)
2 blaadjes laurier
2 gepelde uien in ringen
700 g knollen en wortels van het seizoen in gelijke blokjes (meiknolletjes, peterseliewortel, pastinaak, knolselderij en of wortel)
peper uit de molen
50 g vermicelli
bladpeterselie voor de garnering, grof gehakt
grote soeppan, vergiet, schuimspaan
Voorbereiding
Leg de kip in de pan en vul met koud water zodat de kip onderstaat (ca. 5 liter). Voeg de wortel, de ui, de prei, de foelie, de selderij, de jeneverbessen en de laurier toe. Breng dit aan de kook en laat de kip 3-4 uur zachtjes trekken.
Schep, zeker in het begin, regelmatig met een schuimspaan het schuim van de soep af. Het water moet net tegen de kook aanblijven. Neem de kip na de kooktijd uit de pan en koel de soep met alle ingrediënten erin. Bewaar de kip en de bouillon vervolgens een nacht in de koelkast.
Volgende dag bereiding
Schep de volgende dag het vet van de soep af en zeef de soep. Verwijder het vel van de kip, neem het kippenvlees van de botjes en verklein dit. Verwarm de bouillon en voeg de knol- en wortelmix toe. Kook het geheel 20 minuten en maak de soep op smaak met peper. Voeg de vermicelli en de kip toe en kook de kippensoep nog ca. 10 minuten. Garneer met de peterselie.
Kijk wat je bij de groenteman kunt vinden als: meiknolletjes, peterseliewortel, koolrabi, pastinaak, knolselderij of wortel. Zorg dat je in ieder geval drie verschillende soorten hebt voor de variatie in smaak. Het geeft de kip steeds en andere smaak.
Dit recept is beschikbaar gesteld door Kiprecepten.nl en is aangepast voor NoSalt.nl.
Succes met koken, als je met liefde kookt smaakt alles lekker! ♥