Interview met Olga Zuiderhoek
Ongezouten Zuiderhoek
NoSalt.nl heeft het privelege gekregen om een interview af te nemen met Olga Zuiderhoek, kookboekauteur van Ongezouten Zuiderhoek.
NoSalt heeft kortgeleden een recensie geschreven over het (kook)boek Ongezouten Zuiderhoek. Nu is Olga aan het woord voor NoSalt naar aanleiding van haar (kook)boek.
Interview Olga Zuiderhoek
In het boek Ongezouten Zuiderhoek komt naar voren dat je van de ene op de andere dag zoutarm moet gaan koken. Wist je voor deze tijd dat teveel zout slecht voor je is?
Nee, suiker en vet waren slecht voor je, taart en ook te veel brood, daar werd je dik van. En zeker met hagelslag erop en vette boter. Maar zoute haringen, zoveel ik wilde, dacht ik. En kaas, sla met ansjovis, kappertjes en olijven, Wat was daar mis mee?
Wat heb je (rigoureus) aangepast aan je eetpatroon sindsdien je zoutarm kookt?
Bovengenoemde artikelen koop ik niet meer of zelden , net als worst. In ieder geval veel minder, niet een halve worst meer bij de stamppot.
Welke producten heb je sinds je zoutarm kookt niet (nooit) meer gegeten?
Helemaal nooit meer? Zoute haring. Wij waren haringverslinders, vaak denk ik: Laat ik er weer eens eentje eten, maar ik kom er niet toe. Niets zieligs dus.
Je gaat vaak uit eten met jouw beroep en levensstijl, heb je veel moeite ondervonden om zoutarm in restaurants te eten?
Restaurants willen je graag helpen. Zelfs in de snackbar kan je vragen geen zout op de patat te doen. En als ze dan vragen: wilt u er dan pindasaus op of tomatenketchup, dan zeg je: nee, daar zit ook zout in en als ze doorzetten, dan is een “Het mag niet van de dokter” afdoende.
Heb je een goede tips als je zoutarm wil eten in restaurants?
In restaurants kan je vragen: biefstuk, maar wilt u er geen zout op doen?En aardappelen of patat idem dito, zelf nam ik een natriumarm of zoutarm bouillonblokje mee (niet te verwarren met “minder zout”, dat nu in de mode raakt) dat wrijf je over het vlees, wanneer het al op je bord ligt. En over de frites kan je dat raspen of mayo meenemen van natriumarme mayo, dat je mengt met augurkennat van natriumarme augurken van Kesbeke. Ik heb het nu over een streng dieet van hooguit 2000 mg natrium per dag.
Of Japans eten: Sashimi nemen en om de zoute Kikkoman sojasaus te vermijden, neem je een flesje met eigengemaakt mengsel mee van sesamolie (meeste is deze zonder zout) en evenveel water en geraspte verse gember. De sla is bij hen (de Japanner) vaak niet aangemaakt, dus die kan je ook met wat van dat mengsel mengen.
Welke producten mis je in de (super)markt die je graag zoutarm had willen hebben?
Ik mis in de supermarkt niets. Ik zie te veel. Te veel zout. Dat is meer het probleem. Schappen vol producten met toegevoegd zout, waar de voedselexperts van zeggen, dat er zo veel inzit, dat we er doodziek van worden. Afijn, dat lees je in mijn boek in het interview met dr. Marianne Geleynse, voedselexpert van Universiteit Wageningen en dr. Willem A. Bax, internist en nierspecialist . Zij weten waar ze het over hebben.
Ik ben alleen maar een geschrokken consument, omdat ik erachter kwam, dat 80% van dat zout verborgen zit in de producten, die we kopen. Ik dacht, dat ik wist wat ik at, maar dat bleek niet zo te zijn… Bij de neus genomen, een leven lang.
Was je verrast dat de recepten van Nederlands bekende topkoks niet allemaal zoutarm waren?
Nee, niet verrast, voor hen geldt hetzelfde.
Was het boek schrijven voor jou ook een afsluiting van zoutarm eten, eet je sinds je vriend is overleden nog steeds zoutarm?
Jazeker. Het is geen missie, maar ik ben blij dat ik het heb opgeschreven met de interviews door Ingrid Harms erbij, zodat degene, die het wel weten wil, het kan lezen. Alleen voor hen en de rest eet maar lekker door, mij een biet.
Het lijkt of ik als een humorloze gek in de leer ben over dat zout, maar vraag dr. Willem A Bax maar, hij ziet zelfs kinderen binnenkomen op zijn spreekuur en dan is het al te laat: de zoutinname is onomkeerbaar. Als je nieren het niet meer doen voor 80%, dan begin je het te merken, dan is het te laat. Dus je kan het niet meer terugdraaien of opereren. Het zout is een stille killer, je merkt er niets van.
Het is gemener dan suiker en vet. Eén bord vol zout in iemand proppen, daar kan je een moord mee plegen vertelt Johannes van Dam in het boek. Nou dat gaat met een bord suiker echt niet lukken.
Wat wil je tegen de mensen zeggen die aan het begin staan van een zoutarm leven en moeten veranderen?
Dat ik wel blij ben, dat ik door omstandigheden erachter kwam, dat zout (eigenlijk gaat het om natrium, maar dat zit in zout) echt heel erg slecht is en dat zij ook de zonzijde ervan moeten inzien en dus niet de kantjes er vanaf lopen. Punt.
En wat is je favoriete zoutarme recept wat makkelijk en zeer smakelijk is?
Het recept , dat op de vrijdag staat in het boek: sperziebonen met gember en kokos. Met rijst zonder zout en jakobsschelpen. Maar de sudderlappen van de maandag vind ik ook lekker.
Iedereen, die op zoutloos wordt gezet, moet zelf gaan uitvinden. Inmiddels ben ik gewend geraakt aan de andere smaak. Dus mis het niet meer.
Wil je het boek online bestellen? Dat kan bij Bol.com of bij Bruna.
Succes met koken, als je met liefde kookt smaakt alles lekker! ♥