Interview Michel Hanssen auteur van Spice Wise
De restaurantgast is degene die er naar moet vragen
Wij, als NoSalt, zijn er trots op dat Michel Hanssen ons te woord wilde staan. Wij hebben een prachtig interview met Michel Hanssen over zijn eerste en hopelijk niet zijn laatste boek, Spice Wise.
Het kookboek, Spice Wise, hebben we al eerder besproken in de rubriek kookboeken, nu antwoorden op vragen die ons bezig hebben gehouden naar aanleiding van zijn nieuwe kookboek. Een getalenteerd SVH meesterkok deelt zijn kennis en verteld ons hoe je makkelijk en toch lekker met minder zout kan eten.
Interview Michel Hanssen
10 Vragen aan Michel Hanssen
1. Wij als NoSalt zijn van mening dat er in restaurants te veel zout gebruikt wordt om gerechten op smaak te brengen. Wat is uw mening daarover?
Gelukkig is iedereen er langzamerhand wel van doordrongen dat teveel zout een gewenning is die niet goed is voor je gezondheid. In restaurants op hoog niveau wordt steeds minder zout gebruikt omdat daar ambachtelijk wordt gekookt. Dat is een luxe die niet voor iedereen betaalbaar is. Als de industrie vanuit de middenklasse restaurants meer vraag krijgt naar halffabricaten met minder zout, dan komen die producten er ook. Het kan een tijdje duren, maar uiteindelijk is de restaurantgast degene die er naar moet vragen om die omslag te krijgen.
2. Wat zou uw aanbeveling zijn aan restaurants, om het zout gebruik te reduceren?
Zelf meer ambachtelijk bereiden dan heb je het zoutgebruik beter in de hand. De gast kan naar smaak zelf een beetje zout toevoegen indien gewenst. Je kunt ook bekend maken dat je op zout let en dat zal dan ook weer extra gasten opleveren.
3. Heeft u tips voor mensen die in een restaurant uit eten gaan, maar niet teveel zout willen binnenkrijgen? / Hoe kan je je aan je zoutarm dieet houden als je uit eten gaat?
Tijdig reserveren met vermelding van zoutloos dieet, zodat de keuken er rekening mee kan houden. Vragen naar gerechten met minder of liefst zonder zout. De sauzen apart vragen, zodat je zelf kunt bepalen hoeveel er op je bord komt.
4. Was u voor uw hartaanval al bewust van uw zoutgebruik?
Ja, daar was ik mij terdege van bewust. Ik gebruikte al weinig zout en maakte veel gebruik van verse kruiden uit mijn eigen kruidentuintje. Heerlijk!
5. U schrijft in uw boek dat u al langer even kookboek over kruiden en specerijen wilde uitbrengen, was dat ook het idee om een kookboek te maken met recepten zonder zout?
Het idee was een kookboek te maken voor professionals met de nadruk op smaakbeleving. Daarbij zou het versterken van de smaak met zout of andere onnodige toevoegingen geen thema zijn geweest. Dat kan een professionele kok zelf wel.
6. U bent even SVH Meesterkok, zijn de recepten niet (te) moeilijk voor de thuiskok?
Het is een bewuste keuze geweest om nu recepten te maken voor iedereen en dagelijkse maaltijden. Geen meesterlijke torentjes of schuimpjes e.d.
7. De mixen in je boek zijn voor alledaagse recepten, hebben we dan helemaal geen pakjes en zakje meer nodig?
Nee, pakjes en zakjes zijn echt niet nodig als je de tijd neemt om bijvoorbeeld bouillon en kruidenmixen zelf te maken. Het leuke is ook dat je de kruiden- en specerijenmixen naar eigen smaak kun aanpassen en zo altijd je favoriete mix in huis hebt.
8. Welke recepten uit het kookboek Spice Wise bent u het meest trots op?
Het maakt me trots dat men door de recepten uit het boek weer kan genieten van heerlijke maaltijden zonder toegevoegd zout. Dat ik daaraan met mijn kennis en kunde iets kan bijdragen. Gewoon smakelijke kipkruiden en een zoutloze mix die gebruikt kan worden voor allerlei soorten gehakt. Een lekker gerecht om ook eens aan gasten voor te zetten is de Zuid-Afrikaanse Bobotie.
9. Wat raadt je de mensen aan die zoutarm willen koken?
Het belangrijkste is eigenlijk dat je de moeite neemt om zoveel mogelijk zelf te bereiden. Zo min mogelijk kant en klare producten in huis halen en anders goed op de verpakking lezen wat er in zit. Haal de enkelvoudige kruiden in huis en meng deze zelf. Het kost even tijd, maar dan staat het voor het grijpen in je keukenkastje. Je weet wat je eet en je kun het helemaal naar je eigen smaak lekker maken.
En natuurlijk de zoutpot de deur uit. Hiervoor in de plaats kun je behalve van de kruiden- en specerijenmixen uit het boek ook veel smaak toevoegen en ophalen door verse tuinkruiden te gebruiken.
10. Wat zou u willen zeggen tegen alle bezoekers van NoSalt.nl die al met minder zout (willen) koken en eten?
Wees niet bang om te experimenten. Ruik, proef en geniet van de natuurlijke smaken die kruiden en specerijen kunnen toevoegen aan je gerecht. Laat het boek, dat ook te bestellen is via onze eigen website www.spicewise.nu, daarbij een leidraad en inspiratiebron zijn. Je ontdekt dan vanzelf dat zout toevoegen helemaal niet nodig is.
Zelf gebruik ik umami (de vijfde smaak) van tomaat, champignons en (reducties van) de zelfgemaakte bouillons uit het boek als natuurlijke smaakmakers.
En is er nog een recept wat we exclusief mogen delen met de bezoekers van NoSalt?
De strooikruiden zonder zout voor groenten staan niet in het boek Spice Wise, maar je kunt deze kruidenmix dagelijks gebruiken om na te strooien op warme gestoomde, gekookte en gebakken groenten of over een zoutloos groentesausje. Zelf vind ik dit erg lekker op gestoofde kool, boontjes, bloemkool, spruitjes, doperwtjes, worteltjes, groenten a la crème en allerlei “vergeten” groenten. Ik weet zeker dat ik daar veel bezoekers van NoSalt een plezier mee kan doen.
Klik hier voor het recept van Groenten kruiden zonder zout.
Maar dat is nog niet alles, ook mogen we EXCLUSIEF voor NoSalt het Zuid-Afrikaanse bobotie recept publiceren uit het boek Spice Wise van Michel Hanssen.
Klik hier voor de overheerlijke bobotie uit Zuid-Afrika.
Alle foto’s zijn van Bart Nijs.
Succes met koken, als je met liefde kookt smaakt alles lekker! ♥