Kardemom
Kardemom komt uit het verre oosten en heeft vele gedaantes, je hebt witte, zwarte of groene. In Nederland verkopen ze vaak de de groene kardemom peulen, zoals op de foto.
Deze groene peulen kun je lang bewaren en voeg je vaak gekneusd toe, zoals bijv. in de pompoen soep.
Smaak
De smaak van kardemom is zoetig en heeft een scherpe kruidige geur en smaakt naar bergamot, citroen en kamfer.
Kardemom wordt veel gebruikt in koekjes zoals speculaas en vaak in gebak en toetjes om de heerlijke geur die het verspreid. In Indiase curry’s wordt deze specerij ook veel gebruikt, door zijn kruidige, licht pikante en aangename smaak.
Het eten van kardemom zou een gunstige uitwerking hebben op maagklachten. Daarnaast zou het de eetlust bevorderen en heeft het een zuiverende werking op de adem.
Kardemom kopen
Kardemom kun je in alle supermarkten kopen en staat in het kruiden en specerijenschap. Maar ook bij alle toko’s kun je kardemompeulen kopen. Indien je geen kardemom peulen of zaden hebt kan je 1 theelepel vervangen door 1/2 theelepel kaneel en 1/4 theelepel nootmuskaat.
Maak eens je eigen pompoen soep!