Kerstmenu 2015 Zud-Afrikaans kerstmenu

Kerstmenu 2015

Kerstmenu 2015

Pompoensoep

Pompoensoep

Gevulde portobello - NoSalt.nl

Gevulde portobello

Bobotie recept

Bobotie

Milktart

Milktart

 

Zuid-Afrikaans kerstmenu

Bij kerst denk je niet direct aan de Zuid-Afrikaanse keuken. Maar verandering van spijs doet eten, dus we presenteren u dit jaar een Zuid-Afrikaans menu, we hebben voor het eerst dit jaar ook vegetarische gerechten.

voor vispakketjes uit de oven en kipcurry met mango). U kunt deze twee hoofdgerechten én het vegetarische hoofdgerecht op de pagina hiernaast ook allemaal op uw kersttafel zetten: iedereen kan dan zijn eigen hoofdgerecht kiezen of van alle (hoofd)gerechten iets proeven.

Voor dit Zuid-Afrikaanse kerstmenu hoeft u niet lang in de keuken te staan. De gerechten kunt u al grotendeels voorbereiden, zodat u, eenmaal aan tafel, enkel de laatste handelingen hoeft te verrichten. Ook is bij het samenstellen van het menu rekening gehouden met een zo kort mogelijk boodschappenlijstje met producten die u makkelijk in elke supermarkt kunt vinden.

Kortom; het wordt een zeer warme kerst dit jaar met deze kerstgerechten uit Zuid-Afrika!

Voorgerecht

PompoensoepPompoensoep

4 personen 

1 ui, fijngesnipperd

2 teentjes knoflook, uitgeperst

1 eetlepel (olijf)olie

1/2 theelepel gemalen chili peper of cayenne peper

4 kardemom peulen, gekneusd

1 theelepel kurkuma

Ca. 1 kg pompoen, geschild en in blokjes gesneden

1/2 liter water

1 blik kokosmelk (400 ml)

1 (natriumarm) bouillonblokje

Optioneel room om te garneren

Nodig: staafmixer of blender

Bereidingswijze 

Doe de ui en knoflook in een grote (soep) pan met wat olie en fruit deze twee minuten.

Voeg de pompoenblokjes toe, maal de chili peper erover heen en voeg de gekneusde peulen en kurkuma toe.

Voeg daarna water en de kokosmelk toe, verkruimel het bouillonblokje erboven.

Laat de soep vijftien tot twintig minuten lekker zacht worden (totdat de pompoen beetgaar is). Verwijder de kardemom peulen. Pureer de soep met een staafmixer of in de blender.

Serveer de soep eventueel met wat room.

Tip: is de soep wat te dik, voeg dan wat water toe, hebt u zin in een pittiger smaak, strooi er dan wat cayenne peper of chili peper bij.

Per persoon bevat dit gerecht: 4 g eiwit, 9 g koolhydraten, 12 mg natrium, 0,03 g zout, 370 mg kalium en 95 mg fosfaat.

Tussengerecht

Gevulde portobello - NoSalt.nl

Gevulde portobello – NoSalt.nl

Gevulde portobello

4 personen

4 portobello’s

2 tomaten, in blokjes gesneden

1 eetlepel olijfolie

2 bollen mozzarella

2 theelepels Italiaanse kruiden (oregano, tijm, rozemarijn)

2 takjes verse basilicum

Olijfolie

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180°C.

Doe de tomatenblokjes met 1 el olie in een steelpannetje, samen met de Italiaanse kruiden. Laat de tomatenstukjes vijf tot zeven minuten sudderen. Snijd de buffel mozzarella in plakjes. Verwijder het steeltje van de portobello’s en maak ze (indien nodig) schoon met een keukenpapiertje. Haal de tomatensaus van het vuur en laat iets afkoelen.

Vul de portobello’s met de tomatensaus en leg de plakjes mozzarella hierop. Besprenkel alles met een drupje olijfolie en bak de portobello’s tien tot twaalf minuten op 180°C. Haal ze daarna uit de oven en garneer met de verse blaadjes basilicum, serveer meteen.

Dit gerecht bevat per persoon: 14 g eiwit, 2 g koolhydraten, 130 mg natrium, 0,32 g zout, 575 mg kalium en 285 mg fosfaat.

Hoofdgerecht 

Vegetarische curry

4 personen

2 eetlepels (wok)olie

1 middelgrote ui, in dunne ringen

¼ theelepel kurkuma

½ theelepel chilipoeder

1 theelepel gemalen koriander

250 gram gemengde groenten (erwten, wortels, baby maïs, (kastanje)champignons, paprika) rauw in kleine stukjes

1 grote aardappel (150 gram), in kleine stukjes

1 grote tomaat, in grove stukken

2 eetlepel yoghurt

2 eetlepel verse korianderblaadjes, fijngehakt ter garnering

Bereidingswijze

Verhit de olie in een grote pan en fruit de ui zacht.

Voeg de kurkuma, koriander en het chilipoeder toe en laat enkele seconde meebakken.

Doe de gemengde groenten en de aardappels in de pan en bak afgedekt drie tot vier minuten. Voeg de stukken tomaat toe en bak ze enkele minuten mee totdat ze uit elkaar vallen.

Meng de yoghurt door de curry en roer goed totdat alle ingrediënten zijn vermengd. Voeg wat water toe als de saus teveel indikt. Dek af en stoof acht tot tien minuten tot de aardappels zacht zijn. Garneer met de korianderblaadjes.

Tip: de aardappel mag ook vervangen worden door een zoete aardappel of bataat zoals deze ook wordt genoemd, deze geeft de vegetarische curry een prachtige smaak en kleur.

Dit gerecht bevat per persoon: 2 g eiwit, 11 g koolhydraten, 11 mg natrium, 0,03 g zout, 440 mg kalium en 60 mg fosfaat.

Bobotie

Bobotie receptBobotie, een ovengerecht met gehakt, ei, brood en kruiden, is misschien wel het meest bekende Zuid-Afrikaanse gerecht. Dit gerecht past perfect bij dit Zuid-Afrikaanse kerstmenu.

Hier het recept.

Dessert

Melktert

4 personen

Melktert (‘tert’ is Zuid-Afrikaans voor ‘taart’) is een traditioneel Zuid-Afrikaans dessert, het wordt ook geserveerd als gebak bij koffie en thee. Deze melktert heeft geen korst van bladerdeeg en is daarom, in tegenstelling tot de traditionele melktaart, minder zout en tegelijk nog steeds overheerlijk lekker.

3 eieren (wit en dooier gescheiden)

2 eetlepels gesmolten boter

110 gram suiker

125 gram bloem

1 theelepel (5 ml) bakpoeder

1 theelepel (5 ml) vanille-essence te koop in de supermarkt op de bakafdeling of bij toko.

750 ml melk

Milktart

Milktart

1 eetlepel kaneelpoeder

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 190°C.

Klop het eiwit stijf en schuimig.

Meng gesmolten boter, eigeel, suiker.

Zeef de bloem en bakpoeder door elkaar en voeg bij het botermengsel.

Roer de melk en vanille-essence erdoorheen. Goed mengen. (Wees voorzichtig om klontjes te vermijden).

Vouw het geslagen eiwit door het mengsel en giet het mengsel in een diepe taartvorm.

Strooi kaneelpoeder over de taart.

Bak meteen op 190°C gedurende veertig minuten of tot het mengsel is gestold.

Melktert kun je koud en warm serveren.

Per persoon bevat dit dessert: 27 g eiwit, 27 g koolhydraten, 62 mg natrium, 0,16 g zout, 710 mg kalium, 280 mg fosfaat.

Succes met koken, als je met liefde kookt smaakt alles lekker! ♥

        

Meld je aan voor de nieuwsbrief!



        Waarom?

        Je krijgt in je email box:

            √ Info over zoutarme producten

            √ Zoutarme recepten

            √ Tips en tricks


        Dus schrijf je nu in!