Kip met pompoen, cantharellen en salie
Kip met pompoen, cantharellen en salie
Een hele kip met kruiden en luxe aardappelen afgemaakt met een romige saus. Deze kip uit de oven is een wereld gerecht en zó lekker door de toevoeging van de pompoen en de cantharellen met salie. Een bijzondere kip uit de oven.
Kip met pompoen, cantharellen en salie
90 minuten
4+ personen
1 kip (ongeveer 1200 gram)
200 gr ongezouten roomboter
1 dl olijfolie
1 citroen in vieren gesneden
200 g Roseval aardappelen
200 g Charlotte aardappelen
1 flespompoen
10 cantharellen, schoongemaakt
4 knoflookteentjes
peper
3 takjes salie
2 dl slagroom
50 g ongezouten roomboter
100 ml zoutarme kippenbouillon
allesbinder
oven op 180° C, grote schaal, scherp mes
Verwarm de oven voor.
Leg de kip in het midden van een grote ovenschaal. Vul de buikholte met de citroen, 1 geplette knoflookteen en wat boter. Boen de aardappeltjes en de pompoen goed schoon. Snijd in gelijke grove stukken. Verdeel de aardappeltjes, de pompoen en de cantharellen rondom de kip. Doe de knoflookteentjes, de boter en de olijfolie erbij. Bestrooi met wat peper naar smaak.
Zet ongeveer 60 minuten in de oven.
Besprenkel de kip om de 10 minuten met het vocht uit de schaal. De kip is gaar als er helder vocht uitkomt, wanneer je er met een prikker in prikt. Doe 50 g boter in een steelpan en laat goudbruin worden. Doe hier 2 dl slagroom, de salie en de bouillon bij en laat zachtjes inkoken. Indien de saus nog te dun is kan je deze dikker maken door het gebruik van allesbinder.
Serveer de saus apart.
Dit recept is beschikbaar gesteld door Kiprecepten.nl en is aangepast voor NoSalt.nl.
Succes met koken, als je met liefde kookt smaakt alles lekker! ♥