Aubergine in olijfolie
Aubergine in olijfolie
Meze van aubergine
Aubergine is zo’n spannende groenten, want van oudsher komt hij niet voor in ons eetpatroon. Maar we gaan steeds vaker op vakantie en rond het Middellands zeegebied wordt de aubergine vaak gegeten.
Aubergine moest vroeger nog met zout worden bestrooid om het vocht uit de aubergine te halen, dit om de bittere smaak weg te nemen. Tegenwoordig hoeft dit niet meer en dus past de aubergine nu wel (of beter) in een natriumarm dieet. Want als je de groenten eerst moet zouten voor gebruik, is het natuurlijk geen gerecht meer voor een zoutarme maaltijd.
Nu heb ik dus de aubergine ontdekt en een overheerlijk recept voor de dieprode paarse aubergine gevonden. De grootste aanvoer van aubergine is in juli, maar het hele jaar is de aubergine te koop. Indien je dit voorgerecht een keer maakt op een mooie zomerse dag als de zonnestralen op je bord vallen, weet ik zeker dat dit een standaard recept wordt bij een etentje in de tuin.
Zoals alle recepten op deze site, is dit ook weer een simpel te maken recept en met weinig ingrediënten, een gerecht met minder zout en toch smaakvol.
Dus haal de producten in huis en maak dit heerlijke Mediterraans gerecht!
Print dit receptMeze van Aubergine
Aubergine in olijfolie
Voorgerecht voor 4 personen
Ingrediënten
2 aubergines
4 tomaten
4 knoflookteentjes
1 theelepel suiker
30 ml rode wijn azijn
50 ml olijfolie voor de tomatensaus
150 ml -200 ml olijfolie om mee te frituren
versgemalen peper
100 ml yoghurt
2 eetlepels gehakte (platte) peterselie
Bereidingswijze
Snijd de tomaten in blokjes. Verwarm 2 el olie in een steelpannetje en fruit hierin de 4 teentjes knoflook. Voeg de tomatenblokjes en 1 tl suiker toe. Voeg een beetje versgemalen peper toe en schenk de 30 ml azijn erbij. Laat de saus ca. 10 minuten sudderen op een laag vuurtje totdat veel vocht is verdampt.
Was de aubergine en verwijder het kroontje, snijd de aubergine in plakken van 1,5-2 cm. Snijd deze plakken in gelijke blokjes. Doe de helft van de olijfolie in een koekenpan en frituur de helft van de blokjes aubergine. Haal ze uit de pan als de blokjes bruin beginnen te kleuren. Laat ze uitlekken op keukenpapier.Herhaal dit nogmaals met de rest van de aubergine. Meng de uitgelekte aubergine blokjes door de tomatensaus. Doe alles op de borden en verdeel de yoghurt erover.
Garneer met gehakte peterselie en serveer.
Dit gerecht is heerlijk als smakelijk voorgerecht of als bijgerecht bij een zomerse BBQ.
Serveer er stokbrood bij of lekker vers Turks brood.
Succes met koken, als je met liefde kookt smaakt alles lekker! ♥