BBQ Saus zonder zout, zoutloos of zoutarm
BBQ Saus zonder zout, zoutloos of zoutarm
Het is weer BBQ tijd, tijd om gezellig met z´n allen rond de BBQ te staan (de mannen dan hè!) de vrouwen zitten netjes aan tafel en geven alles aan. Komt dit niet bekend voor? Nou, dan heeft gelukkig de tijd niet overal tijd stil gestaan.
Maar BBQ’ en is ook weer een vervelende tijd voor zoutarme eters, want helaas is het vlees nogal vaak gemarineerd en stokbrood (met veel zout) staat altijd op tafel, samen met die overheerlijke (zoute) satésaus.
Dus tijd voor wat anders, laat het stokbrood liggen, en eet geen gemarineerd vlees. Maak je je eigen BBQ dan weet je dat je bij de slager moet vragen om ongemarineerd vlees en de drumsticks naturel moet kopen, vis is heerlijk met wat citroen en kruiden van de BBQ. Wil je wel wat brood bij de BBQ? Lees dan goed de verpakkingen en kies het stokbrood met het minste zout óf nog beter bak je eigen zoutarme brood. Zie broodbakmachine brood met minder zout.
Sauzen zijn ook altijd heerlijke zoutbommen en dus weer niet goed voor je. Daarom deze 4 zoutarme BBQ sauzen, lekker bij een stukje vlees of vis en zeer smakelijk bij een zelfgemaakte hamburger.
Sauzen bij de BBQ
Heb je geen natriumarme mayo of zelfgemaakte mayo zonder zout? Leng de mayo aan met yoghurt: Meng 1 el mayo met 1 el yoghurt. In yoghurt zit minder zout dan in mayo dus heb je alweer wat zout geminderd. Maar je kan ook de natriumarme mayo mengen met yoghurt, geeft een frisse smaak aan de mayonaise. Je kan hier alle kruiden aan toevoegen die je wilt, peterselie, rozemarijn, dille, bieslook etc. Heerlijk bij vis, vlees en aardappelen.
2 el (natriumarme) mayo
2 el yoghurt
1 el versgehakte kruiden (dille, peterselie, rozemarijn, tijm, bieslook)
2. Crème fraîche met verse kruiden
Maak een sausje van crème fraîche met verse kruiden, in crème fraîche zit ‘maar’ 25 mg natrium per 100 gram. Koop NIET de halfvolle crème fraîche, hierin zit een dubbele hoeveelheid natrium namelijk 50 mg per 100 gram! Crème fraîche, Lekker met verse bieslook en dille smaakt uitstekend bij vis, en zeker bij zalm van de BBQ.
Bekertje crème fraîche (200 gram*)
4 el versgehakte kruiden
*Of maak de helft van de saus met een klein bekertje Crème fraîche, voeg zoveel verse kruiden toe als je zelf wil.
Whiskeysaus is altijd populair, of het nu komt door de whiskey die er in gaat of de combinatie van dit alles. Maar dit is gewoon een heerlijke saus! Je kan er ook (gezoete) slagroom aan toevoegen, dan wordt de saus romiger en zoeter. Onderstaand is en basis recept en past goed bij een gegrilde kippenpoot, eigenlijk past deze saus bij álles.
1 el natriumarme mayonaise
1 el natriumarme ketchup
1 el whiskey
1 tl suiker
4. Natriumarme Mosterdsaus
Mosterdsaus is altijd lekker bij een hamburger van de grill. Lekker met een schijfje tomaat en een natriumarme augurk. Wel met een zelfgemaakte zoutloze hamburger natuurlijk!
2 el natriumarme mayonaise
2 el magere kwark
1 tl mosterdpoeder
1 tl honing
Succes met koken, als je met liefde kookt smaakt alles lekker! ♥
3 reacties
[…] Sausjes voorbij de bbq? […]
[…] hebben wat BBQ sausjes voor je op een rijtje […]
[…] met patat. Geef er eventueel ook barbecuesaus of tomatenketchup bij. Voor kleine eters kunnen de hamburgers gehalveerd worden, de bereidingstijd […]