Bitterballen van vis
Bitterballen van vis
Ben je ook de gewonen bitterballen een beetje moe én wil je weten wat er allemaal in je bitterballen zit? Dan zijn deze vis bitterballen een uitkomst. Deze bitterballen worden gemaakt met kabeljauw, maar je kunt ze natuurlijk ook maken met andere soorten vis. In deze bitterbal zit ook risotto rijst die de bitterbal een mooie vulling geeft.
De bitterbal van vis smaakt totaal anders dan onze gewone bitterballen omdat hier als basis geen ragout is gebruikt, maar de risotto rijst. Wil je echt zoutarme bitterballen maken, maak dan je eigen paneermeel, pesto en de visbouillon. Op deze manier heb je echt een heerlijk zoutarm borrelhapje wat je zonder schuldgevoel kan eten!
Bitterballen van vis
Borrelhapje / Amuse
< 20 minuten bereidingstijd
10 of meer personen
nodig
frituurpan
Ingrediënten
300 g verse kabeljauw
olijfolie
1 sjalotje
1 teentje knoflook
250 g risotto rijst
500 ml visbouillon (natriumarm / met minder zout of zelfgemaakte visbouillon)
75 g geraspte Emmentaler kaas
1 el pesto (zelfgemaakte pesto)
1 eetlepel fijngesneden basilicum
versgemalen peper
Voor het paneren
1/2 kopje bloem
2 eiwitten
100 g natriumarme paneermeel
frituur olie
Bereiding
Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een pan met dikke bodem, snijd het sjalotje en knoflook heel fijn en fruit ze in de warme olie glazig maar niet bruin. Roer in één keer de rijst erbij, roer alles goed door schenk er de helft van de bouillon bij. Laat het aan de kook komen onder af en toe roeren. Voeg vervolgens weer een beetje bouillon toe, als alles is opgenomen door de rijst pas weer wat vocht toevoegen.
Snijd intussen de vis fijn en voeg deze aan de risotto toe. Laat de risotto in 15-20 minuten op een laag vuur gaar worden. Roer er dan de kaas, de pesto, een eetlepel fijngesneden basilicum en peper naar smaak door.
Spreid de warme massa dun uit op een platte schaal en laat dit in 30 minuten opstijven in de koelkast. Rol van de afgekoelde risotto-vismengsel 16 balletjes.
Doe in een bord bloem, klop in een tweede bord de eiwitten los en in een derde bord de paneermeel. Rol de vis-bitterballen eerst door de bloem, vervolgens door het eiwit en tenslotte door de paneermeel. Frituur de bitter allen met niet meer dan 4 tegelijk in de hete olie in ongeveer 3-4 minuten goudbruin. Laat ze even uitlekken op keukenpapier.
Dit recept is beschikbaar gesteld door Visrecepten.nl en is aangepast voor NoSalt.nl.
Succes met koken, als je met liefde kookt smaakt alles lekker! ♥