Coq au vin: een Franse klassieker
Coq au vin
Een Franse klassieker, de coq au vin.
Er bestaan zoveel recepten van deze coq au vin en bijna elk recept is lekker. En alle recepten van coq au vin zijn makkelijk te maken, dit recept is hierop geen uitzondering.
In het originele recept worden er spekjes gebruikt. We weten allemaal dat spekblokjes zout zijn en dus hebben we het recept aangepast en de spekblokjes ook niet vervangen door een ander ingrediënt. Waarom niet?
Omdat het gerecht ook lekker smaakt zonder de spekjes en zo past ook dit gerecht weer in een natriumarm dieet. Wil je wat meer pit in dit gerecht? Kruid dan de kip met peper én met wat gemalen chilipoeder. Op deze manier heb je tóch wat meer pit en de smaak van de coq au vin gaat niet verloren in dit gerecht.
Dit is een recept wat je op alle dagen kan maken en is een gerecht voor de makkelijke maaltijd. Net even als je niet zo lang in de keuken wilt staan, maar de pan lekker op het vuur kan laten sudderen.
Aardappelpuree is een mooie aanvulling op deze coq au vin, de aardappelpuree kan je natuurlijk nóg lekkerder maken door wat gebakken fijngehakte knoflook door de puree te roeren en de peterselie die je gebruikt voor de coq au vin kan ook lekker door de aardappelpuree worden gemengd. Dan heb je meteen wat kleur in je verrukkelijke aardappelpuree. Eet smakelijk!
Coq au vin
4 kippenbouten
peper uit de molen
olijfolie om in te bakken
3 sjalotten, gepeld in stukjes
2 teentjes knoflook, in plakjes
150 g champignons, gehalveerd
2 eetlepels bloem
½ liter rode wijn
¼ liter natriumarme bouillon
4 wortels, geschild en in stukjes van 3 cm
4 takjes tijm
6 takjes platte peterselie
150 g zilveruitjes (natriumarm)
2 eetlepels grof gehakte peterselie voor de garnering
Braadpan, aluminiumfolie
Kruid de kippenbouten met peper. Bak ze in olijfolie op laag vuur mooi goudbruin, zo’n 5 minuten. Haal ze uit de pan en houd ze warm in de folie.
Fruit in dezelfde pan de sjalotten en de knoflook. Voeg de champignons toe en bak deze nog enkele minuten mee. Roer nu de bloem er doorheen en voeg beetje bij beetje de wijn en de bouillon toe. Blijf roeren, zodat een gebonden saus ontstaat. Doe nu de kippenbouten, de wortel en de kruiden erbij en breng aan de kook. Laat daarna 60 minuten op laag vuur gaar stoven. Doe er de laatste 5 minuten de zilveruitjes bij. Garneer met de gehakte peterselie