Heldere kippenbouillon
Heldere kippenbouillon
Maak je eigen kippenbouillon, makkelijk te maken en is veel beter dan kippenbouillon uit een pakje of van een blokje. In dit recept is geen zout toegevoegd en is dus ook nog eens natriumarm en zoutarm.
Voordeel van je eigen kippenbouillon maken is dat je er ook nog een heerlijk mals kippetje aan over houdt. Je kan deze kippenbouillon ook maken om als basis te gebruiken voor verschillende gerechten. Invriezen van de kippenbouillon is gemakkelijk en als je ook nog eens de kippenbouillon invriest in ijsblokjes zakjes of ijsblokjes vormpjes dan kun je de kippenbouillon gemakkelijk in porties laten ontdooien en gebruiken wanneer nodig.
Heldere kippenbouillon</strong
Meer dan 4 personen
150 minuten bereidingstijd
boodschappenlijstje
1 hele soepkip of kipdelen voor kippensoep
1 grote prei, in ringen
3 wortels, in stuken
2 stengels bleekselderij, in stukken
1 ui, gehalveerd
4 takjes peterselie
3 takjes tijm
2 blaadjes laurier
5 takjes selderij
peper uit de molen
10 peperkorrels
Later toevoegen voor de soep:
1 wortel ‘en julienne’ (dunne reepjes)
¼ prei ‘en julienne’ (dunne reepjes)
50 g doperwten (diepvries)
nodig
soeppan, zeef, schone theedoek
bereiding
Doe de kip in de pan en voeg alle ingrediënten toe. Behalve de gesneden wortel en prei en de doperwten. Vul de pan met koud water totdat de kip nét onder staat. Breng aan de kook en laat het geheel 2 uur zachtjes doorkoken.
Verwijder de kip en houd deze apart. Zeef de bouillon en laat hem afkoelen. Zet deze vervolgens in de koelkast, zo stolt het vet op de bouillon. Zeef, als het vet gestold is, de bouillon door de zeef met daarin een theedoek. Deze houdt het gestolde vet tegen.
Warm de bouillon op en maak op smaak met peper. Blancheer de wortel en prei julienne en de doperwten even in de bouillon. Gebruik daarvoor de eerder gebruikte zeef. Pluk de kip in grove stukken. Giet voor serveren de bouillon in de borden. Leg in het midden wat kip. Voeg de geblancheerde groente toe.
Kiptip: Overgebleven bouillon kan worden ingevroren en is altijd handig om bij de hand te hebben.
Dit recept is beschikbaar gesteld door Kiprecepten.nl en is aangepast voor NoSalt.nl.
Succes met koken, als je met liefde kookt smaakt alles lekker! ♥