Zelf kruidenboter maken
Zelf kruidenboter maken met ongezouten boter
In een eerder artikel schreef ik al over ongezouten boter. Deze boter is altijd beter dan de gezouten variant, ook al heb je geen natriumbeperking of eet je niet zoutarm. Waarom is dit beter?
Omdat in je andere ingrediënten vaak ook al zout zit en zo kan je iets compenseren van de hoeveelheid zout die je per dag binnenkrijgt. Want over het algemeen krijgen we meer zout binnen dan de aanbevolen hoeveelheid door het Voedingscentrum voorgeschreven richtlijn van 6 gram. Dus koop producten die geen tot weinig zout bevatten, als je de keuze hebt.
Kruidenboter, deze maken we of kopen we altijd als het zomer is en we gaan weer BBQ’en, maar ook is het een bijgerecht met kerst bij een lekker stokbroodje of bij de gourmet. Maar deze kruidenboters zijn ook erg aantrekkelijk om in te bakken, omdat de verse kruiden reeds in de boter zitten en deze een heerlijke smaak afgeven aan bijvoorbeeld zalm die je in deze kruidenboter met dillen bakt.
Zelf kruidenboter maken
Kruidenboter zelf maken is erg simpel, je haalt de juiste producten in huis en je maakt de heerlijkste kruidenboters zelf. Wordt je ergens uitgenodigd om te eten? Het is dan heel erg leuk om je eigen zelfgemaakte kruidenboter mee te nemen bij een BBQ. Staat erg attent en smaakt veel beter dan de kruidenboters uit een pakje of bakje van de winkel. De gastvrouw zal je dankbaar zijn.
De basis voor alle kruidenboters is ongezouten boter, deze heb je van verschillende merken. In het voorjaar heb je vaak grasboter deze is wat geler van kleur dan de boter die in de winter wordt gemaakt, dat komt omdat grasboter is gemaakt van melk uit de periode dat de koeien in de wei lopen en vers gras eten.
Grasboter bevat van nature meer onverzadigde vetzuren en Omega 3 vetzuren dan boter die in de winter wordt gemaakt, en biologische boter bevat altijd meer onverzadigde vetzuren dan standaard niet-biologische boter. Bron: Zuiverzuivel.
Alle kruidenboters kan je natuurlijk ook maken met kruidenkaas, koop een pakje verse roomkaas (met het minste zout) en meng hier de kruiden doorheen. Net wat jezelf lekker vindt!
Veel voorkomende kruidenboter kruiden zijn:
Dille
Peterselie
Bieslook
Rozemarijn
Marjolein
Tijm
Deze verschillende kruiden zijn in de lente en zomer volop verkrijgbaar bij de groenteboer, op de markt en bij de supermarkt. Haal wat kruidenpotjes in huis en maak je eigen kruidenboters en laat je fantasie gaan en creëer je eigen kruidenboter.
Een klassieke kruidenboter zelf maken
Kruidenboter
Pakje boter is voldoende voor een mooie rol kruidenboter
Ingrediënten
500 g roomboter op kamertemperatuur
bosje peterselie, fijngehakt
bosje bieslook, fijngehakt
2 tenen knoflook, geperst
Vers gemalen peper
Bereidingswijze
Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Mix de boter met de fijngehakte kruiden heel goed met een vork en voeg de geperste knoflook toe. Draai de boter in stuk plastic tot een soort worstvorm of doe het in een kommetje tot gebruik. Laat de boter weer afkoelen in de koelkast. Deze boter kan is lang houdbaar in de koelkast maar kan je ook heel goed invriezen.
Succes met koken, als je met liefde kookt smaakt alles lekker! ♥
1 reactie
[…] 50 gram ongezouten kruidenboter […]