Parmezaanse kaas versus Pecorino
Parmezaanse kaas versus Pecorino
Wist je Parmezaanse kaas van koemelk is gemaakt en Pecorino van schapenkaas? Pecorino is om deze reden ook zouter dan Parmezaanse kaas. Beide kazen worden gebruikt in de echte Italiaanse pesto.
Moet je kiezen tussen beide kazen, kies dan voor de Parmezaanse kaas.
Omdat we het zoutgehalte willen beperken in onze recepten, kiezen we ervoor om eigenlijk beide kazen niet te gebruiken in onze zelfgemaakte pesto. Want als je naar bijv. naar het natriumgehalte in de kazen kijkt dan is het weer beter om Parmezaanse kaas te gebruiken, maar indien je het nóg beter wil doen, dan kan je beter Emmentaler of Gruyère kopen.
Hier een klein overzicht van kaas op de site van de voedingswaardetabel waar het natriumgehalte staat aangeven per kaassoort. Ga je voor zachte geitenkaas, dan is deze wel een stukje minder zout zoals je in deze tabel kan aflezen.
Op deze manier is het misschien makkelijker kiezen in de supermarkt als je weet welke kazen zout zijn en je beter kunt vermijden. Zoals bijvoorbeeld smeerkaas. Smeerkaas is altijd een mooie kaas om toe te voegen aan een soep omdat deze lekker bindt door de smeerkaas en meteen smaak geeft. Maar gezien het natriumgehalte is smeerkaas helemaal niet goed om toe te voegen aan de soep en kan je beter de soep binden met wat water en bloem. Op smaak breng je de soep met verschillende (tuin)kruiden.
Verse roomkaas en risotto en de Zwitserse kaas komen het beste uit de bus met het natrium gehalte in de kazenfamilie. Dus deze zomer zullen we wat lekkere gerechten met ricotta maken zodat we nog steeds heerlijk en smakelijk maar zoutarm kunnen eten!
Succes met koken, als je met liefde kookt smaakt alles lekker! ♥