Bechamelsaus
Bechamelsaus is een saus die, mits goed gemaakt, heerlijk romig is en past bij verschillende groenten. Heb je eenmaal deze bechamelsaus gemaakt, dan wil je nooit meer een bechamelsaus (of een ander sausje) uit een pakje, want je weet nu wat in je eigen gemaakte sausje zit (geen E-nummers) én onderstaande saus is ook nog eens zonder toegevoegd zout.
Deze bechamelsaus, zoals hieronder beschreven, kan ook als basis dienen voor andere sauzen zoals tomatensaus, mosterdsaus, kerriesaus, maar ook een overheerlijke champignonsaus.
Wil je een nóg romigere bechamelsaus vervang dan 1/8 van de melk door slagroom of crème fraîche.
Wil je een botersaus? Voeg dan 50-100 g ongezouten boter toe aan onderstaand bechamel recept.
Bechamelsaus
2-3 personen
10 minuten bereidingstijd
Ingrediënten
25 g boter
30 g bloem
300 ml melk
versgemalen peper
Bereidingswijze
Smelt de boter in de pan. Roer de bloem door de boter. Laat de bloem 1-2 minuten in het pannetje pruttelen op een zacht vuurtje. (Je krijgt dan een droge massa van korrels, op deze manier wordt de bloem gaar en kan hij weer vocht opnemen).
Schenk al roerende 1/3 van de melk bij de bloem en blijf goed roeren. Zet het vuur iets hoger en roer totdat het mengsel glad en gebonden is. Roer beetje bij beetje de rest van de melk erdoor en blijf bij elk scheutje goed roeren zodat de saus glad blijft. Laat de saus onder af en toe roeren nog 1-2 minuten zachtjes koken. Breng de saus op smaak met versgemalen peper.
Tip: bestrooi de saus met versgemalen nootmuskaat, lekker bij bloemkool.
Succes met koken, als je met liefde kookt smaakt alles lekker! ♥