Varkensfilet met kastanjechampignons
Varkensfilet met kastanjechampignons
Varkensvlees kan heel snel droog worden als je het niet goed bakt, of te lang bakt. Daarom is het ook belangrijk om de varkensfilet op kamertemperatuur te laten komen alvorens te gaan bakken. De uienmarmelade die erbij wordt geserveerd is heerlijk! De combinatie van ui en varkensvlees is altijd al een goed beproefde combinatie geweest.
Wil je niet met rode wijn koken (eigenlijk niet met alcohol koken) dan kan je in dit recept de rode wijn vervangen door rode druivensap die is wat zoeter dan de wijn, maar dat mag gerust bij de uienmarmelade.
Varkensfilet met kastanjechampignons
4 personen
30 minuten bereidingstijd
Ingrediënten
4 varkensfiletlapjes (à 125 g per stuk)
2 eetlepels zonnebloemolie
150 g champignons (grote kastanjechampignons)
5 uien
50 g suiker
100 ml rode wijn
snufje peper
Bereidingswijze
Masseer het vlees met een ½ eetlepel olie en laat het buiten de koelkast op temperatuur komen. Verwijder de stelen van de champignons. Pel de uien en snijd ze in dunne ringen. Verhit 2 eetlepels olie in een ruime koekenpan op een hoog vuur en bak de uiringen met de suiker rondom goudbruin in 3 minuten. Voeg de wijnen en een snufje peper toe. Kook tot het vocht in ongeveer 10 minuten bijna is verdampt. Laat de marmelade afkoelen.
Bak het vlees met de champignons: verwarm een (anti-aanbak)pan even voor op een hoog vuur. Zet het vuur op halve stand, leg het vlees en de champignons in de pan en bak het zachtjes aan beide kanten bruin en gaar (ca. 6 minuten). Schuif het vlees tijdens het bakken over de bodem van de pan en keer het geregeld. Bestrooi het vlees met versgemalen peper. Leg de champignons op het vlees en geef de marmelade erbij.
Tip: Lekker met gebakken aardappels en ijsbergsla.
Dit recept is beschikbaar gesteld door Vlees.nl en is aangepast voor NoSalt.nl.
Succes met koken, als je met liefde kookt smaakt alles lekker! ♥